Mat o vinresor. BORDEAUX
* Fullbokat* till Bordeaux. Sikta in er på resan i maj 2026. Då blir destinationen Italien. Hör av er till Bistron för väntelista / Anna 17 aug
Kommande resan blir 1-5 oktober. Till denna fina höstresa i den generösa skördetid så är intresset stort. Välkommen att följa med oss till ett lagom varmt höstFrankrike i Bordeaux.
Alla rum har egna badrum ensuite.
Mejla anna.runberg@gmail.com
Njut av en långhelg med vin och mat och ny inspiration.
Unik möjlighet att få uppleva detta ställe.
Äkta franskt manoir. Ett genuint, franskt gods med historisk prägel på den franska landsbygden. I närheten av byn Pellegrue. Denna resa har vi uppgraderat oss till ett fantastiskt boende med spatiösa sällskapsytor, sovrummen är stora och rymliga och det finns gott om utrymme i trädgården att hitta sin favoritvrå. Alla rum har eget, privat badrum ensuite. Vårt boende ligger mitt i mellan Bordeaux och Bergerac, strax söder om Dorgognefloden i departementet Gironde. Det är en unik och värdefull del av Bordeaux. Dess rika terroir och varierande jordmån skapar de perfekta förutsättningarna för att producera några av de finaste vinerna i världen.
Herresätet vi har hyrt för denna mat & vinkurs har egen vingård och produktion. Storslagna omgivningar, se bild ovan. Ibland får man unna sig, tacka JA till livet. Allt det goda finns lite här och där, visst?
Området är ett hem för flera olika druvsorter, men de mest kända är Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle för vita viner, samt Merlot och Cabernet Franc för röda viner.
Och med sin fascinerande historia och kultur, är Entre-Deux-Mers definitivt en plats som man bör besöka om man är en vinälskare eller bara är intresserad av Frankrikes rika kulturarv.
Informella kvällar med livsnjutning… Detta är det fantastiska köket vi ska få husera i under denna oktoberresa. Stort, ljust och bra med arbetsyta. Som i filmen Pot au Feu…
Vi lagar mat, smakar olika viner och har det bra. Två matlagningskvällar där Andreas leder resan genom köket under lätta former (bild från vår förra matlagningsresa till Languedoc maj 2025).
Team som åker från Bistro: Anna Runberg värdinna, Andreas Stenberg, köksmästare, Lars Malm, vår käre skåning som står för välbefinnandet 🙂 och vår nya stjärna Björn Eriksson som är Andreas’ assistent i köket och även förhöjer stämningen för oss samtliga. Välkomna!
Långhelg 1-5 oktober. Reservera snarast för att försäkra er om din / er plats.
Gemensam matlagning varvat med fri långhelg, utflykter, brocante, marknader. Vi bor på denna otroliga herrgård i Bordeaux i den vackraste av säsonger. Handlar råvaror på marknaden, och kött från slaktaren. Andreas lär oss lätt och ledigt knepen i köket till matlagningskvällarna.
Program:
Onsdag 1 okt. Samling på trappan kl 17 vid Closerie Vitis Arbor. Andreas och Lars bjuder på en förfriskning.
Sen incheckning och landa på rummet en sväng. Vi i teamet dukar fram middag till ca 19 och det blir en fin premiärkväll. Vi berättar kort om planeringen och om de möjligheter vi har framför oss inför detta veckoslut. Alla är kanske trötta efter resan och det blir en tidig kväll där vi laddar inför de tre kommande dagarna. För den som vill kan man hoppa i poolen eller ta ett avslappnade dopp i bubbelpoolen innan kvällen.
Här bor vi: https://www.closerievitisarbor.com/en/la-closerie-gite/
Torsdag 2 okt: Godsägarinnan presenterar herresätet vi bor på, samt omgivningarna.Vi nosar på den vingård vi bor på, här jobbar man med skörden med häst och vagn… Vi njuter av vinprovning som madame Marilyne håller i. Hon tipsar oss även om närliggande vingårdar för de som är intresserade.
Vi äter lunch ilag på godset. // Egen tid innan matlagningskursen – boule, spa, bastu, pool etc. Lars finns på plats med en apéro och kanske en bouleturnering. Matlagningskurs på kvällen. Förkunskaper krävs såklart inte! Lars samlar oss kl 16.30 i trädgården med fördrink. Den gemensamma matlagningen drar sen igång kl 17. Välkommen till Andreas och Björn i köket.
Fredag 3 okt: Utrymme för egna äventyr, utflykt. Eller häng med oss på en vandring, marknad, vingård el dylikt. Vi åker till Saint Emilion klockan 9.30/10. En charmig, medeltida vinby i hjärtat av Bordeauxregionen. Känd för sina kullerstensgränder, historiska byggnader. En plats där historia, vin och matkärlek möts.
Kl 16: Samling för de som vill, Lars är vår informella aktivitetsansvarige och vi smakar sedvanligt en apéro och snacks. Boule, spa, bastu, pool etc // Vi erbjuder sen middag till de som önskar, vill du hjälpa till – kom bara in i köket. Vill ni äta middag på egna äventyr så finns det möjlighet denna afton. Middag i huset annars vid 19.30.
Lördag 4 okt: (intensivaste dagen). Lördag = marknadsdag. Sainte foy la Grande är listad som har en av Frankrikes finaste marknader. Vi åker 8.30 från huset för att möjliggöra parkering i medeltidsstaden i Sainte foy la Grande (20 min bort). Vi går runt och myser bland alla marknadsstånd av grönsaker, råvaror och kanske hittar en present hem. Häng med om du vill!
https://www.tourisme-dordogne-paysfoyen.com/je-decouvre/le-marche-de-sainte-foy-la-grande/
Kl 16.30 Samling inför Gemensam matlagning. Finalafton!
Söndag: Avresa. Utcheckning kl 10.
Detta ingår: Middag alla kvällar (onsdagkväll-lördagkväll). Vin (dryck) till middagen ingår. Efter måltiden betalar man det man ev vill ha att dricka.
Frukost: torsdag-söndag. Anna ordnar frukostarna och dukar fram en buffé i köket med nykokta ägg, bröd, frukt som smakar moget och kaffe, kaffe…. Välkommen att njuta av starten på dagen i trädgårdsparken eller vid poolen.
Fika och kaffe finns alltid i huset om du vill slappa i trädgården, behöver jobba med något eller bara ta det lugnt här hos oss . Eller häng med på dagens utflykt.
Cocktail med Lars från kl 16.30 alla kvällar…Kanske en turnering boule? Gården har en egen terraine de pétanque.
Informell matlagningskurs två kvällar: Laga mat med Andreas torsdag och lördagkväll. Minnen för livet. Vi tar på oss förkläden och njuter av det Andreas och Björn har fått tag på lokala marknader under dagen. Vi smakar på allt möjligt, dricker vin och har det trevligt.
Fri kväll fredag – vi har middag i huset – men vill man hellre åka på en utflykt så är det fritt fram.
Dagtid: Vi stämmer av inom gruppen vad planer och prognoser är dag för dag. Vi kan ordna en enklare lunch att värma på -för de som vill vara kvar i herrgården.. Gör ni egna utflykter så betalar man lunchen själv. Det finns gott om utflyktsmål…. Vi är mitt i vindistrikten, men även marknader, vandringar i berg, caféer och restauranger. Anna åker en dag till det samhället Saint Emilion…..säg till om du vill hänga med. Eller kanske en sväng till havet? Vi kommer också fara till den vackra marknaden i Sainte foy la Grande – endast en kvart från godset. Följ med om du vill! Alla dessa fantastiska marknader och brocantes är givet. Inspirationsresa till Frankrike med Bistrogänget hoppas vi blir ett minne för livet.
Ni bokar flyg själva. Hyra bil är sedan att rekommendera. Vi samlas sen alla på trappan vid huset kl 17 onsdag 1 oktober. Då börjar våra gemensamma livsnjutardagar!
Resan blir 1-5 oktober 2025. Den gemensamma resan/kursen slutar på lör kväll, men vi skriver söndag 5 okt då utcheckning är kl 10.
Pris: 16 900 kr per person i delat dubbelrum. Två rum delar badrum. Boka-tidigt pris 16 500 kr – om man bokar före 5 augusti. Det finns 6 dubbelrum. Samtliga rum har egna, privata badrum en suite. Fin trädgårdspark, pool och även ett separat spa med bastu och relax.
Endast 12 platser: Vi vill gärna veta mer om dig/er! Vill du/ni medverka på resan så skriv ett par rader varför just du/ni vill följa med. För att få möjlighet att få en plats så mejla detta bums till anna.runberg@gmail.com
Bokningsvillkor
När du bokar faktureras du 5 000 kr – resten betalas 20 augusti 2025. Din bokning är bindande 14 dagar efter bokningstillfället.
Betalning sker efter anmälan via mejl – där du får mer info. Tänk på att meddela vilket sällskap du vill bo med om du reser i par, samt eventuella allergier.
Boende, mat, dryck, förkläde och kursmaterial ingår i resan. Flyg bokar du på egen hand. Närmaste flygplats är Bordeaux.
I Spanien är det billigare att hyra bil än i Frankrike.. Man kan också flyga till San Sebastian och ta hyrbil därifrån. (Vissa deltagare från majresan flög till Barcelona och sen tog hyrbil utmed kusten – och vidare upp till Frankrike)