Mat o vinresor
Bordeauxresan är precis avklarad. Vilka fantastiska sensommardagar vi fick! Sikta in er på resan 13-17 maj 2026 ( Kristihimmelfärdshelg ons-sön). Då blir destinationen södra Italien.
Hör av er till Bistron för väntelista. Stort intresse inför denna Italienresa. Begränsat antal platser så hör av dig kvickt om du/ni är intresserade! / Anna 11 oktober. Endast 1 dubbelrum kvar.
Kalabrien ligger på Italiens soldränkta stövelspets och är en lantligt naturskön region, där kalkstensklippor inramar stränder med kristallklart vatten. Atmosfären är genuint italiensk med delikatessbutiker, gränder och kaféer på lummiga bytorg. En resa till Kalabrien tar dig till det ursprungliga Italien.
Längs söderut i Italien ligger ett bördigt, jungfruligt landskap med tusenårig historia, Kalabrien. Vida vidder, orörda sandstränder, små bergsbyar där tiden tycks stått stilla. Upplevelserna är många. Kontrasterna är starka. Hit kom grekerna för att bryta ny mark. De kallade området Magna Grecia – storgrekland – och anlade flera städer som finns kvar än idag. Sybaris och Kroton har rika lämningar från denna tid. Bland bergen ligger orörda byar, Gerace, Stilo och San Luca, med storslagna byggnadsverk.
Eleganta Reggio Calabria har en av Italiens längsta strandpromenader. Här finns världsberömda grekiska bronsstatyer som i sekler vilade på havets botten. Längs kusten ligger apelsinlundar som målar landskapet i toner av grönt och orange. Kalabrien har långa stränder och till skillnad från andra orter i Italien finns det här gott om fria stränder, utan solstolar och parasoll. Vattnet är kristallklart och badvänligt långt in på hösten.
Två matlagningskvällar där Andreas leder resan genom köket under lätta former. Vi besöker vingårdar och gör utflykter. Vi lagar mat, smakar olika viner och har det bra.
Team som åker från Bistro: Anna Runberg värdinna, Andreas Stenberg, köksmästare. Lars Malm, vår käre skåning som står för välbefinnandet 🙂 samt vår souschef Fredrik Forsman som är Andreas’ assistent i köket och även förhöjer stämningen för oss samtliga. Välkomna!
Långhelg 13-17 maj 2026. Intresserad? Kontakta Anna snarast via emai lför att höra er för om möjligheterna om din / er plats.
Gemensam matlagning varvat med fri långhelg, utflykter, marknader. Vi bor på denna pampiga villan i Kalabrien. Handlar råvaror på marknaden, och kött från slaktaren. Andreas lär oss lätt och ledigt knepen i köket till matlagningskvällarna.
Program – inte spikat till 100% men ungefär:
Onsdag 13 maj: Samling på trappan kl 17. (ev kl 18 beroende på flyg). Andreas och Lars bjuder på en förfriskning.
Incheckning och landa på rummet en sväng. Vi i teamet dukar fram middag till ca 19 och det blir en fin premiärkväll. Vi berättar kort om planeringen och om de möjligheter vi har framför oss inför detta veckoslut. Alla är kanske trötta efter resan och det blir en tidig kväll där vi laddar inför de tre kommande dagarna. För den som vill kan man hoppa i poolen innan kvällen.
Torsdag 14 maj: Utflykt / besök på vingård med tillhörande vinprovning. Mer info kommer om plats/location inför denna dag.
Åter eftermiddag, finns tid för pool eller sällskapsspel i trädgården.
Gemensam matlagningskurs på kvällen. Förkunskaper krävs såklart inte. Lars samlar oss kl 16.30 i trädgården med fördrink. Den gemensamma matlagningen drar sen igång kl 17. Välkommen till Andreas och Fredrik i köket.
Fredag: Mot bergen. Utflykt till vattenfallet Cascate del Marmarico. En vandring leder oss till paradisvackert vattenfall med bergen i bakgrunden. Picknick ingår. Denna utflykt är preliminär. Anna undersöker jeep som kan ta oss upp. Mer info kommer.
Denna eftermiddag/kväll finns möjlighet för utökade egna aktiviteter för de som vill. Annars är alla välkomna att vara med oss i villan.
Fördrink kl 18 – Vi erbjuder sen middag till de som önskar, vill du hjälpa till – kom bara in i köket. Vill ni äta middag på egna äventyr så finns det möjlighet denna afton. Middag i huset annars vid 19.
Extra vinstund / kort föreläsning om vin i villan på kvällen mellan varmrätt och dessert.
Lördag 16 maj: (intensivaste dagen). Heldag vid havet. Tropea är känt för sitt kristallklara vatten. Kalkstensklippor ramar in kusten och vi kan njuta av ett ställe från paradiset.
Marknad med råvaror i säsong, delikatesser på Via Academia degli. Extra marknad på lördagar med kläder, gåvor, hantverk vid kyrkans parkering.
Vi går runt och myser bland alla marknadsstånd av grönsaker, råvaror och kanske hittar en present hem. Kanske en sväng ner till havet för ett dopp och strandhäng. Häng med om du vill!
Kl 16.30 Samling inför Gemensam matlagning. Finalafton!
Söndag: Avresa. Utcheckning kl 9 för er som har flyg att passa. Kl 10 för de som inte behöver jäkta.
Detta ingår: Middag alla kvällar (onsdagkväll-lördagkväll). Vin (dryck) till middagen ingår. Efter måltiden betalar man det man ev vill ha att dricka.
Frukost: torsdag-söndag. Anna ordnar frukostarna och dukar fram en buffé i köket med nykokta ägg, bröd, frukt som smakar moget och kaffe, kaffe…. Välkommen att njuta av starten på dagen i trädgårdsparken eller vid poolen.
Fika och kaffe finns alltid i huset om du vill slappa i trädgården, behöver jobba med något eller bara ta det lugnt här hos oss. Eller häng med på dagens utflykt.
Cocktail med Lars från kl 16.30 alla kvällar.
Informell matlagningskurs två kvällar: Laga mat med Andreas torsdag och lördagkväll. Minnen för livet. Vi tar på oss förkläden och njuter av det Andreas och Fredrik har fått tag på lokala marknader under dagen. Vi smakar på allt möjligt, dricker vin och har det trevligt.
Ni bokar flyg själva. Hyra bil är sedan att rekommendera. Vi samlas sen alla på trappan vid huset kl 17 onsdag 13 maj. Då börjar våra gemensamma livsnjutardagar! Gällande utflykterna så använder man sin egen bil. Vi kan också samåka.
Resan blir 13-17 maj (Kristhimmelfärd) 2026. Den gemensamma resan/kursen slutar på lör kväll, men vi skriver söndag 17 maj då utcheckning är då.Pris: 17 500 kr per person i delat dubbelrum. Samtliga rum har egna, privata badrum Fin trädgård med pool. Stor altan samt även en balkong med en mindre pool . Turisttskatt ingår.
Alla sovrum har egna, privata badrum.
Endast 12 platser: Vi vill gärna veta mer om dig/er! Vill du/ni medverka på resan så skriv ett par rader varför just du/ni vill följa med. För att få möjlighet att få en plats så mejla detta bums till anna.runberg@gmail.com
Bokningsvillkor
När du bokar faktureras du 7 500 kr/person – resten betalas 10 mars 2026. Din bokning är bindande 14 dagar efter bokningstillfället.
Betalning sker efter anmälan via mejl – där du får mer info. Tänk på att meddela vilket sällskap du vill bo med om du reser i par, samt eventuella allergier.
Boende, mat, dryck, förkläde och kursmaterial ingår i resan. Flyg bokar du på egen hand. Info om flygalternativ har Anna. Kontakta gärna oss så får du tips på olika flighter.
Fantastiskt!
Mejla anna.runberg@gmail.com för att anmäla ditt intresse.
Referens från en av våra resenärer Bordeaux oktober 2025
Jag har rest en hel del i mitt liv, men den här resan med sitt upplägg är en av dom bästa resorna jag gjort, sen tycker jag att det var väldigt intressant att lära sig så mycket om matlagning som vi fick göra och även en hel del om vinerna från både värdparet men också från Andreas och Lars. . Jag skulle vilja avsluta med att Bistro-teamet får 12 poäng av 10 möjliga. / Anders VD vid framgångsrikt företag inom entreprenad.